Троицко-Сергиева лавра, разположен в центъра на Сергиев Посад в Русия, е най-големият православен мъжки ставропигиален манастир в Русия.

Историята на Троицко-Сергиева лавра започва през далечната 1337 г. когато преподобният Сергей Радонежски основава малък манастир с дървен храм на името на Св.Троица. Скоро Троицкия манастир получава ролята на духовен център на Московските земи. По-късно Троицко-Сергиева лавра се превръща в религиозен и културен център, като в него са се писали летописи, преписвали са ръкописи и са св рисували икони.

Лошата участ сполетява Троицко-Сергиева лавра през 1408 г., когато манастирът бива разграбен и изгорен от татарския хан Едигей. Около 20 години по-късно един игумен на име Никон се заема със задачата да постави основите на главния храм на обителта – събора „Св.Троица”, който е издигнат с помощта на сръбските монаси от Косово. Малко по-късно манстира получава официално името Троицко-Сергиева лавра.

Един век по-късно манастира Троицко-Сергиева лавра бива обграден с белокаменна стена, която го спасява от 16-месечната обсада на полско-литовските войски.

През XX век, по-точно от 1940 г. Троицко-Сергиева лавра функционира като държавен музей, но през 1946 г. той започва да възстановява своите функции. Тогава Троицко-Сергиева лавра е даден на Руската православна църква за частично позлване.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Троицко-Сергиева лавра