Белозерският манастир

Информация | Kарта
seen
2561
facebook
Белозерският манастир

Белозерският манастир във Вологодската област на Русия се намира на 400 км североизточно от Санкт Петербург. Масивната му и учудващо красива сграда се извисява впечатляващо над замръзналата тундра и покрито с лед езеро Сиверски.

Белозерският манастир е основан от Свети Кирил, който бил воден от пророчеството да търси уединение. В мисията му се включва и друг монах и двамата избират мястото на обителта. Името на манастира взаимстват от намиращото се в близост езеро – Бялото езеро.

Целият комплекс на Белозерската обител се простира на площ от 12 хектара и е съставен от няколко църкви и храм. Тази малка обител се развива и разраства до един от най-големите и богати манастири в Европа. Реформи по Белозерският манастир са направени в периода между 1654 г. и 1680 г., когато обителта е превърната в мощна крепост. Крепостните стени и кули могат да бъдат видяни и днес.

Екатерина Велика слага ръка върху част от земите и отнема няколко хиляди крепостни селяни през 1764 г. от Белозерския манастир. След това в монашеските килии бива преместен градския затвор. През годините манстира бележи възходи и падения, докато през 1924 г. не е затворен и превърнат в държавен музей. Чак към 1998 г. част от Белозерския манастир бива възстановена за монашеските нужди.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS