Глазгоу (Glasgow) е третият по численост на населението град в северозападна Великобритания и най-големият град в Шотландия. Градът се явява център на административната област Глазгоу и е разположен на западната част от централна Шотландия, на 32 км от устието на река Клайд, по-точно в централната част на средно-шотландската низина, пред Северно-Шотландското плато. Археологически находки свидетелстват, че първите поселения в долината на река Клайд се появили още във времената на неолита. Според някои хипотези името на Глазгоу произлиза от "глас-ку", което се превежда като "красива зелена площ". Основаването на града се приписва на християнския мисионер Св. Мънгоу. Съгласно легендата, през 543 г. той основал манастир на брега на река Молендинар, там, където днес е разположен катедралата "Св. Мънгоу". След основаването си в средата на VI век, до Средновековието Глазгоу вече е считан за един от важните религиозни и образователни центрове на Шотландия. Благодарение на индутриалната революция през XVIII век Глазгоу се превръща в един от най-големите промишлени центрове на Великобритания.

За съжаление в архитектурното наследство на града е запазена много малка част от средновековните му сгради. Сред интересните забележителности на Глазгоу се нареждат площад “Св. Георги” със сградата на Общината, Катедралата на Глазгоу, чиито основи са поставени през 1136 г. по време на управлението на крал Дейвид І, Викторианска болница, основната сграда на университета в Глазгоу, проектиран от сър Джордж Скот Гилбърт, както и Търговската палата с йонийските си колони и венецианските прозорци. В близост до нея се издига друго архитектурно бижу - нестандартната, но елегантна кула с форма на квадрат – „Хъчинсън Хол”.

За идеален пример на шотландската архитектура от XVI век се счита сградата на Университета в Глазгоу. Тя е дело на майсторството на Джордж Гилбърт Скот, като в проекта му могат да бъдат открити заимствани от френското изкуство от XIV век мотиви.

Глазгоу носи славата на значителен културен център благодарение най-вече на множеството си галерии. По-известни сред тях са Галерия и Музей Келвингроув, Арт-галерията срещу университета в Глазгоу и Галерии Маклилан, които могат да задоволят претенциите и естетическия вкус на всеки любител на изкуството.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласували Глазгоу