Абърдийн (Aberdeen) е третият по големина град в Шотландия, административен център на област Абърдийншър. Разположен между устията на реките Дон и Дий, градът е основан през 893 г. Заради стратегическото си местоположение, Абърдийн е главно пристанище и търговски център на североизточната част от страната. Наричат Абърдийн „Гранитният град“, както и „нефтената столица на Европа“ заради близостта му с нефтените залежи в Северно море.

Абърдийн притежава и още едно име – „Цветето на Европа”. Това не е случайно и произлиза от факта, че градът от много години е прочут със своите внушителни паркове, пленителни гради и великолепни ботанически изложения, приветстващи посетителите с близо 2 милиона рози, 11 милиона жълти нарциси и 3 милиона минзухара. Неслучайно топ атракцията на Абърдийн са Зимните градини в парка Дъди, който също е и дом на зашеметяващата Розова планина. Освен с цветя, Абърдийн може да се похвали и със своите музеи и галерии, които напълно изчераптелно разказват за града и неговото население, както и за неговата горда история. Може да се започне например от музея Marischal, разположен във великолепното гранитно здание на колежа Marischal, който представя една картина от живота в североизточните части на страната.

В музея Толбут пък се съхранява цялата градска история. За Абърдийн и неговите взаимоотношения с морето разказва преработеният музей Aberdeen Maritime, който посреща с изложения за изкуството и ръчните работи. Този музей е отличен с награда и е фокусиран върху риболова, корабостроенето и производството на масло.

Освен история, Абърдийн разкрива и култура и изкуство. Градът се оприличава на благоденстваща културна сцена, която изобилства от прекрасни колекции шотландски и импресионистки работи, както и от съвременни изложби в Галерията на изкуството, намираща се в Скулхил.

Старият Абърдийн също притежава притегателна сила, която му осигурява усещането, че си в оазис, в който цари спокойствие, напълно контрастиращо на шумотевицата и движението на централните части. Този район е съвсем отделно обособена единица в града, която се развива и затваря от река Дий. Старият Абърдийн се асоциира на първо място с Университета на Абърдийн и колежът Кинг с неговата отличителна корона от кули. Университетът в Абърдийн е основан през 1494 г.

Кметската къща, наречена Skene’s House, е най-старата останала “градска къща” и може да се разглежда като една архитектурна скъпоценност в сърцето на града. Сред другите забележителности в тази част на Абърдийн се нареждат университетската ботаническа градина, една от трите катедрали в града, както и Seaton, чийто пътеки водят към моста, пресичащ река Дон.

Своят магнетизъм Абърдийн дължи и на атракциите на Абърдийнският плаж. Плажът предлага дълга две мили пясъчна ивица в града, и осигурява на града статут на крайбрежен курорт.

Модерните атракции са парка Codona’s Amusement, където развлеченията идват от лунапаркови атракции на открито и закрито, барове, кафенета, ресторанти, един голф комплекс в King’s Links, стадионът Pittodrie – домът на Абърдийнският футболен клуб, центърът Beach Leisure и Linx Ice Arena. Към края на плажа се намира общината Футдий, която е едно риболовно селище, което осигурява една изключително изгодна позиция за пристанищната дейност.

В покрайнините на града също има какво да се разгледа и какво да впечатли – например в село Ниг е разположена една ферма, където всяко животно е изключителна рядкост. Абърдийн също е наричан „меката на пазарохолиците” заради множеството от известни и специализирани магазини, закрити пазарни центрове и маркети.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Абърдийн