Стърлинг (Stirling), един град на монарси и герои, споменаването на чието име кара народа да изпитва патриотична гордост. Наравно с това оприличават Стърлинг с брошка, която е свързващия елемент на Ниските и Високите шотландски земи, а прочутият Мост на Стрълинг на река Форт – единствената нишка, свързваща плодородния Юг със скалистия Север.

Заради своето разположение градът и неговият замък в миналото се превръщат във важен отбранително-пропусквателен пункт за всички пътуващи. Това му носи още едно прозвище – вратата към Шотландия. “Който владеел Стърлинг, владеел и Шотландия”. Поради тази причина в миналото земите на Стърлинг стават арена на многобройни битки и преминава безброй пъти в различни ръце, а полята около него са свидетели на множество както дребни сблъсъци, така и грандиозни битки между келти и римляни, скоти, пикти, и англи, викинги, англичани и шотландци.

Разходката из забележителностите на Стърлинг примерно може да е църквата Church of the Holy Rude. В нея през 1543 г. Мери Стюарт е коронясана за кралица на Шотландия. Пътечка посред гробището отвежда към т.нар. Lady’s Rock – скала, от която благородните дами е можело да наблюдават турнирите, разиграващи се в полята под замъка.

Именно замъкът в Стърлинг е основната забележителност на града. Разположен е на вулканичната скала Касъл Хил и е заобиколен от трите си страни от отвесни скали, което в миналото му е осигурявало непревземаемост. Повечето сгради в комплекса датират от XV-XVI век. Замъкът е започнат по времето на Джеймс IV и е завършен при Джеймс V. През 1543 г. кралица Мери Шотландска бива коронясана в този замък.

Едно от най-добре запазените укрепителни съоръжения в шотландската част на британския остров е поредната историческа забележителност. Тази стена е изградена, за да спре и осуети нашествието на Хенри VІІІ, който бил адски разгневен заради отказа на Мари дьо Гиз да приеме Мери Стюарт да се омъжи за английския престолонаследник и впоследствие монарх Едуард VІІ. Специално прокараната край нея през ХVІІІ в. пътека, известна с названието Back Walk, се е превърнала в романтично място за разходка сред гъста растителност.

В част от Стърлинг, наречена Долният град, една от централните забележителности е паметника на Роб Рой Макгрегър – шотландския Робин Худ. Продължавайки по Dumbarton Road се стига до Галерия и Музей Smith. Местният художник и колекционер Томас Стюарт Смит основава галерията през 1874 г., за да може днес тя да разкрие една постоянната експозиция “Историята на Стърлинг” – балансираща между личните истории на крале и кралици и фактите от социалния и икономическия живот на града и областта. Сред експонатите е и най-старата футболна топка, датираща от 40-те години на ХVІ в. и открита в женските покои на Кралския дворец.

Следваща спирка на обиколката из Долния град е King’s Knot. Това е природна забележителност, изпълваща с неповторимо изживяване - огромно зелено поле и по средата хълм, оформен като серия от стъпаловидно разположени осмоъгълни затревени тераси.

Сред забележителности, архитектурни паметници и галерии и музеи, се отличават и другите съставки на градския пейзаж на Стърлинг - червени къщи с боядисана в розово дограма, сини къщи със светлосиня дограма и къщи в охра с бежова дограма.

Сред красивите къщи се откроява и прекрасната каменна фасада на Марс Уок – прекрасна ренесансова градска къща, построена за графа на Мар около 1570 г. От Стърлинг човек не бива да си тръгне преди да е посетил Националния паметник на Уилям Уолъс, който е издигнат през 1869 г. в Аби Крейг.

Абатство Камбъскенет е също сред местата, които задължително трябва да се посетят. То е построено върху основите на стара монашеска постройка през 1147 г. по повеля на Дейвид І. Днес от абатството се е запазила само издигнатата в началото на ХІV в. часовникова кула, но е важно да се знае, че на това място през 1326 г. се е събрал шотландския парламент, за да се врече във вярност на сина на друг Дейвид - сина на Робърт де Брус. А през ХІХ м. по поръка на кралица Виктория е издигнат паметник в памет на погребаните тук крал Джеймс ІІІ и неговата кралица Маргарет Датска.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Стърлинг