Единбург (Edinburgh) е столицата и вторият по големина град в Шотландия. Градът носи името на своя основател принц Един. Разположен е на северния бряг на залива Фърт ъф Форт. Единбург е една от големите световни туристически дестинации с 13 милиона посетители годишно. Градът е известен с ежегодния Единбургски фестивал на сценичните изкуства. На зеленият аристократичен Единбург може би съперници по красота могат да му бъдат само Виена и Прага.

Единбург определено е място, за посещението и разглеждането на което трябва да се отдели поне седмица. Например една разходка из града не е зле да започне с разходка и обиколка на Princess street и Princess street garden, както и изкачване до приличащия на малка катедрала паметник на сър Уолтър Скот, намиращ се в единия край на въпросната градина.

Попаднал веднъж в старата част на Единбург, човек се влюбва в това място. Тук човек просто усеща и се наслаждава на духа на старото време. Сградите са на възраст между 300 и 500 години и всичко изглежда толкова величествено. В старата част на Единбург има множество църкви, което доставя неповторимо удоволствие на любителите на религиозни храмове и забележителности.

Отново в стария град на Единбург онези, които се вълнуват от Лох Нес, могат да посетят Loch Ness experience, което е 3D и е с продължителност около 30 минути.

При разходка по главната улица на Единбург посетителите се радват на множество магазини и приятни заведения за хранене и почивка.

Друго забавление в Единбург е зоологическата градина, където обаче на туристи и посетители е забранено да хранят животните. Освен това зоологическата градина е и чудесно място за излет – в средата й има подобна на замък сграда.

Разбира се в една туристическа обиколка задължително трябва да присъстват спирки като прекрасния замък на Единбург, както и градската галерия, намиращата се в началото на Принцес стрийт. Събраната и експонира в галерията колекция поглъша изцяло посетителя и той не усеща кога са изминали 2 или 3 часа. Освен това и самата Princess street garden при слънчево време е любимо място на млади и стари за пикник или просто да се търкалят на тревата с някое романче. Не бива да се подминава и хълма Carlton Hill с паметник на него. Това е най-доброто място да се разгледа града от птичи поглед. Гид разхожда по панорамната гледка на града.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Единбург