Скара Браа

Информация | Kарта
seen
3408
facebook
Скара Браа Photocredit: Jule_Berlin | Fotolia

Скара Браа е селище от каменната ера, намиращо се в Оркни, Шотландия. Скара Браа приютява на своята територия каменни домове на по пет хиляди години, които излъчват подреденост и комфорт.

Съдбата погребва селището под пясъчните дюни с векове. Обаче огромни вълни вследствие на буря отнася земните маси, затрупали домовете. Благодарение на природата, която ги погребва, както и ги изкарва отново на бял свят, пред очите на хората изплуват уникални останки на близо 5000 години.

Независимо от своята възраст, домовете изглеждат сравнително еднакво и тяхната форма наподобява „група от праисторически сгради на съвета”. Къщите в Скара Браа са издигнати от камък, като покривите им са направени от торф или слама, а вратите – от дърво. Зад тези врати се разкрива подземен лабиринт от тесни коридори, в които не е било възможно да се ходи изправен, а по-скоро да се лази. Интериора в тези домове включва каменни мебели – кутиевидни легла, каменни бюфети с полици и шкафове, издълбани в стените. По леглата и по земята е било застлано с животинско кожи и растения.

Но каменният облик на домовете е бил силно разчупен от украси и козметиката, която са ползвали семействата от Скара Браа. Огнището на дома пък се намирало в средата, като огъня се подклаждал с горящ торф. Хората в Скара Браа се занимавали с животновъдство – отглеждали крави, овце и прасета. Освен това са се занимавали със отглеждането на зърнени култури. Излизали са на лов и са се гмуркали за ракообразни мекотели.

В Скара Браа са открити и няколко клетки, като една от тях се предполага, че е играела роля на работилница, друга била използвана за религиозни цели – в нея са намери погребани тела на жени.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS