Европа >> Великобритания >> Шотландия >> Битката при Кулоден

Битката при Кулоден

Информация | Kарта
seen
3161
facebook

Във Великобритания има една класация, която е свързана с 10-те най-известни обитавани от духове сгради и места във Великобритания. На осмо място в тази класация е местността Кулоден. Там, през 1746 г., се провежда една от най-важните битки в историята на Англия – битката за независимост между англичани и шотландци. Според легендите на това място все още витаят духовете на загиналите в тази битка. Битката при Кулоден е тази, с която за по-малко от час се слага край на претенциите на династията на Стюартите да се качат на трона. Освен това тази битка е била предпоставка и стъпка към упадъка на отличителната култура и начин на живот във високопланинските части на Шотландия.

Битката при Кулоден е сблъсък на две армии – едната съставена от 5000 шотландци и ирландци, водени от принц Чарлз Едуард Стюарт – Красивият принц, и другата – по-голямата и по-добре въоръжена армия, предвождана от по-младия син на краля на Англия Джордж II – херцога на Къмбърленд.

Изхода от битката се определя от решаващата, изпълнена с много дива ярост, атака на принц Чарлз Едуард. Контраатаката на хановерците била осуетена, а херцога си извоювал прякора Касапина, тъй като заповядал всички ранени да не бъдат жалени и да бъдат заклани.

Битката при Кулоден си остава неизменно знаменателно събитие от шотландската национална история.През 1944 г. тези земи биват придобити постепенно от Националния тръст на Шотландия, като целта е мястото да се възстанови до състоянието му от 1746 г. Това, което тогава го е нямало – като дървета и стени например, ще бъде премахнато, като единствено огромната грамата от 1881 г. няма да бъде пипана.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS