Джаршоф

Информация | Kарта
seen
2226
facebook

Джаршоф е голяма резиденция, намираща се на Шетландските острови в Шотландия.

Историята на Джаршоф започва през XVI век и се пише от графът на Оркни Робърт Стюарт. Той е бил незаконен син на крал Джеймс V Шотландски. Графът си построява резиденция, която е била позната като Старата Съмбъргска къща. Името си резиденцията получава от сър Уолтър Скот и я използва за модел на изолирана сграда в романа си от 1822 г. „Пиратът”. Днес останките на Джаршоф могат да бъдат видени край основната писта на летището в Съмбърг.

Интересна част от историята на Джаршоф се случва през 90-те години на XIX век. Тогава благодарение на природата – силна буря отнася пясъка в близост до резиденцията, като по този начин се разкрива съшествуващо от древно времето селище, което отново сър Уолтър Скот нарича Джаршоф. След бурята над земята изникват древни жилища, като сред запазените хижи от около 2000 г.пр.н.е. се отличават обори и работилница за обработка на метали – в нея се произвеждали брадви, мечове и ножове.

Датиращите от много по-късно – от около I в.пр.н.е., къщи са били построени от броч, от който е била построена и наблюдателна кула, предназначена да защитава от атаките по море.

Викингите оставят своя отпечатък върху Джаршоф, след като се нахлуват 12по тези земи с единствената цел да грабят и плячкосват през IX век. Вследствие викингите се заселват трайно и започват да се занимават с ловене на риба, отглеждане на едър рогат добитък, овце и прасета.

Не само заради начина по който бива открито Джаршоф е място от изключителна важност. Той се превръща в една от най-важните шотландски праисторически археологически забележителности.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS