Замъкът Балморал

Информация | Kарта
seen
4192
facebook
Замъкът Балморал

Замъкът Балморал е голямо имение разположено в района на графство Абърдийншър, Шотландия. Замъкът Балморал безспорно е перлата в короната на шотландското дворцово строителство. Имението е закупено от съпруга на Кралица Виктория — Принц Алберт и става любима лятна резиденция на кралското семейство.

От както е построен той служи за лятна резиденция на английското кралско семейство. То е частна собственост на кралицата и не е част от притежаваните от държавата кралски имоти. Имението се е предавало от поколение на поколение като постепенно се разширява и днес заема площ от 20 000 хектара. През земите му минават невероятно красивата река Дий.

Историята на двореца започва назад през Средновековието, когато сър Уилям Друмънд издига на мястото на днешния Балморал своето фамилно имение през 1390 г. През 1316–1390 г. Крал Робърт II използва тогавашната постройка като ловна хижа. Статут на кралска резиденция замъкът Балморал придобива през 1848 г. когато къщата е отдаден под наем на кралица Виктория и принц Алберт. Кралицата описва двореца в своите дневници като „моя скъп рай в планинската част на Шотландия”. До ден днешен кралицата прекарва лятната си ваканция в красивите зали на Балморал, които са допълнени от красиво аранжирана градина.

Дворецът Балморал разцъфва през годините благодарение на кралските грижи, като се обръща голямо внимание и на хармонията в растителния и животинския свят. Изключителен принос за красивите градини около Балморал има херцогът на Единбург, който разширява цветната и зеленчуковата градина, като същевременно издига и воден парк. Водната градина е разположена в западната част на главния парк между красиви дървета.

Замъкът Балморал – шотландското имение на кралицата на Великобритания Елизабет Втора, ще стане първото кралско жилище, което изцяло самостоятелно ще задоволява енергийните си нужди, при това от възобновяеми източници.

Освен за двореца, електроцентралата захранва с електричество около 1000 домакинства в района. Друга интересна подробност е, че всичкият органичен боклук от имението се рециклира. И като поредно доказателство за загрижеността на кралицата за околната среда е това, че нейните бодигардове в Шотландия ще патрулират на велосипеди вместо да използват коли.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа
RSS