Замъкът Гламис

Информация | Kарта
seen
2851
facebook
Замъкът Гламис

Замъкът Гламис е един от най-мистериозните и обвити в тайнствени истории за призраци и духове дворци в Шотландия. Този забележителен и красив дворец се намира на около 5 мили южно от Форфар в шотландското графство Ангъс. Замъкът Гламис и замъкът Хирмайтаж държат първенството по призрачни дворци. Зад стените на замъка е родена вече покойната кралица майка Елизабет Боус-Лайън и на принцеса Маргарет.

Историята на замъка Гламис започва да се пише през XIV век. Гламис е потомствено имение на фамилия Боус-Лайънс. Имението бива преотстъпено на фамилията като подарък от Робърт от Брус през 1372 г. И днес Гламис е притежание на фамилията Боус-Лион като потомци на графовете на Страчмор.

Когато през 1372 г. шотландският крал Робърт II обявява официално сър Джон Лайън за "Вожд на клана Гламис", краля му дава замъка, който преди това е играел ролята на кралска ловна хижа.

Главното укрепление на замъка Гламис е издигнато около XIV век, а множеството величествени кули и кулички са били добавени през следващите години и векове. Първоначалната форма, в която замъка е бил проектиран е във формата на буквата L, като стаите му са разпределени на пет етажа.

Както бе споменато още в началото, около замъка Гламис витаят не една и две призрачни истории. По-приемливи са тези като историята, която разказва как граф Берди, четвъртият граф на Крауфорд, играел карти с дявола в една от стаите на Гламис. Според други легенди Шекспир лично посетил двореца и го описал в прословутата си творба - трагедията "Макбет". Но има и една ужасяваща история. Тя започнала около 1034 г. и е свързана със зверското убийство на краля на Шотландия Малкълм II от въстанали васали. Съгласно легендата кръвта на жертвата изтекла от разсеченото тяло и се просмукала в дъските на пода, образувала петно, запазено и до наши дни в така наречената стая на Малкълм, която призрака на краля посещава и досега. Днес вратите на замъка Гламис са отворени за цивилни посетители, като някоя от залите на Гламис може да се наеме за частни партита и тържества. Посетителите могат да се насладят на красивата дневна, зловещото подземие, невероятната зала за приеми и тържества, частния параклис и всекидневната, използвана от кралицата майка. Около Гламис има изграден невероятно красив парк, градина в италиански стил. В тях могат да бъдат видени статуи на някои крале, разказващи историята на страната.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS