Остров Йона

Информация | Kарта
seen
3072
facebook
Остров Йона Photocredit: Lars Johansson | Fotolia

Йона е шотландски остров, тясно свързан със свети Колумб и неговата мисия по тези земи. Светията стъпва на остров Йона през 563 г. след като отплава от родната си Ирландия заедно с дванадесет сподвижници, водени от общата им цел да основат абатство по земите на Йона. Казват, че и днес духът на свети Колумб витае по тези места.

Слязал на брега на Йона, свети Колумб избира сградата на един лагер за сградата на манастир, който основава. Светията бил здрав, лъчезарен 40-годишен мъж, за който се носят легедни, че дори е сплашил чудовището от Лох Нес. Тленните останки на Колумб са положени в гробница към абатството, което той е основал на Йона – наричат гробницата свети Колумба.

Остров Йона е считан не само за люлката на шотландското християнство, но е почит и заради факта, че на неговите земи са положени телата на 48 от ранните крале на планините.

Викингите плячкосват и разрушават абатството на свети Колумб в Йона, но августинците се нагърбват със задачата да го възстановят през 1080г. – бенедиктинската религиозна колония го застроява отново. През 1200 г. на остров Йона се появява и женски манастир. Църквата към абатството пък в продължение на векове е играела ролята на катедрала на островните епископи.

Днес на остров Йона освен сградите на абатството и метоха могат да бъдат видени също така и келтски кръстове, гробници на планински вождове, както и реставрираната гробница на свети Колумб.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS