Европа >> Великобритания >> Шотландия >> Битката при Банъкбърн

Битката при Банъкбърн

Информация | Kарта
seen
2438
facebook

Битката при Банъкбърн, случила се на 23 и 24 юни 1314 г., е една от решаващите битки от Шотландските освободителни войни, като в нея шотландците разгромяват противника си напълно. В тресавищата на Банъкбърн близо 5 000 шотландски войни, комнадвани от Робърт Брус, се изправят срещу 20 000 армия на английския крал Едуард II. В неделя, 23 юни 1314, английската армия достига брода при Банокбърн, на няколко километра южно от Стърлинг. Там, по заповед на Робърт Брус, вече е била преместена шотландската войска. В редиците им са строени войни от състава на 21 клана. С цел да намалят превъзходството на противниковата тежка кавалерия, шотландците възнамеряват да проведат бой от близка дистанция.

Сред историците е позната противоречивата теза за тамплиерите, дошли на страната на Робърт Брус, за да подкрепят потомците на скотите. Битката започва в една област между реките Банъкбърн и Форт. Битката продължава два дена.

Същинската и решаваща битка се състои на 24 юни. Тази победа носи на шотландците поне веднъж спокойствие от нападенията на враговете. За английското кралство, под ръководството на Едуард II, последствията са както вътрешно, така и външно политически крах. Независимост на Шотландия е утвърдена от Арброутската декларация. Независимостта на Шотландия от Англия е призната официално и цялостните граници между двете държави са гарантирани от английският крал и парламента.

Всяка година битката при Банокбърн е чествана с марш от центъра на Стърлинг към полетата на Банъкбърн, където до статуята на Робърт Брус се полага венец от цветя.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS