Замъкът Стърлинг

Информация | Kарта
seen
3917
facebook
Замъкът Стърлинг Photocredit: Fotolia | cornfield

Замъкът Стърлинг e ключова за шотландската история крепост, извисяващ се величествено на висока вулканична скала, надвесила се над града. Този средновековен дворец е повод за национална гордост за шотландците, не само за това, че е бил арена на много ключови битки, но и в чисто архитектурен аспект.

Заради стратегическото си разположение Стърлинг притежава огромна важност още от най-ранни времена. Целият град, начело със замъка Стърлинг”, са били важен отбранително-пропусквателен пункт за всички пътуващи. Освен това са били и единственото място откъдето всяка армия, насочила се към Англия, трябва да премине. От този факт замъкът Стърлинг често е наричан „Ключът към Шотландия”.

Крепостта и самият замък Стърлинг многократно са били разрушавани и наново построявани при управлението на различните монарси. Днес особено интересна във вътрешността на Стърлинг е т.нар бяла Тронна зала, която датира от края на Средновековието. Също впечатляващ е и завладяващият ренесансов дворец, който е издигнат по времето на Джеймс V.

В двореца Стърлинг се помеща и кралският параклис, който е построен по времето на Джеймс VІ за кръщенето на първородния му син Хенри и се отличава с италианския си стил. Не бива да се пропуска и старата кралска сграда, която е построена на най-високата част на скалта през далечната 1496 г.

Днес посещението на замъкът Стърлинг е своеобразно и невероятно пътешествие из времето назад. Освен впечатляващата си архитектура, двореца Стърлинг спира дъха и със своите приятните градини. Някъде там се намира и статуята на Робърт Брус.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS