Смятан за една от най-изящните шотландски сгради, замъкът Линлитгоу е величествената резиденция на Стюартите, която дори и след опожаряването си продължава да вдъхва страхопочитание и величие.

Линлитгоу се намира в близост до Линлитгоу Лох и е сред най-красивите ренесансови дворци на територията на цяла Шотландия. Освен това Линлитгоу е и сред любимите резиденции на последните крале от Стюартите.

В днешния си вид двореца Линлитгоу датира от времето, когато е управлявал Джеймс I Шотландски. Той издига нова резиденция през 1425 г., която кралете Джеймс III и Джеймс IV разширяват. Дворецът Линлитгоу е родното място на Джеймс V, който този път по своя воля избира двореца, за да се венчае през 1538 г. за Мари Гиз.

Замъкът Линлитгоу е бил сред любимите места за прекарване на много време на Джеймс IV и кралица Мария Тюдор.

Една от стаите в замъка Линлитгоу носи името „Будоара на кралица Маргарет” и историята разказва, че в нея тя е чакала новини от своя съпруг. Интересното идва от факта, че тя седяла и чакала там, тъй като в двроцовата църква „Сейнт Майкъл” тя получила предупреждение от едно видение.

Макар и замъкът Линлитгоу днес да не притежава вида си от онези години и от него да са останали само руини, нищо не може да засенчи неговото величи и да изтрие историята, която той носи в себе си.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замъкът Линлитгоу