Единбургският замък е замък-крепост, която доминира пейзажа на гр. Единбург, Шотландия от своето местоположение на върха вулканичната Касъл рок. Този аристократичен замък съществува поне от царуването на Дейвид I през XII век, като и до днес мястото продължава да е кралска резиденция до Обединението на короните през 1603 г. Въвличането на замъка Единбург в много исторически конфликти е продиктувано от значимостта като една от най-важните крепости в кралство Шотландия. Замъкът Единбург присъства в историческия период, започващ от Войните за шотландска независимост през XIV век до Якобитското въстание през 1745 г.

Единбургският замък също така е и неколкократно обсаждан, както успешно, така и неуспешно. Замъкът Единбург става военна база през късния XVII век, замъкът става военна база с голям гарнизон. В исторически паметник с особена и огромна важност Единбургският замък се превръща през XIX век и оттогава са проведени няколко реставрационни програми.

От сградите на замъка има доста унищожени след масивно артилерийско бомбардиране. За радост изключение прави параклисът на Св. Маргарет, който е най-старата оцеляла сграда в Единбург. Параклисът датира от ранния XII век. Сред други значими сгради на замъка са Кралския дворец и Голямата зала от XVI век. Замъкът също приютява Шотландския национален военен мемориал и Националния военен музей на Шотландия.

Замъкът Единбург е втората най-посещавана атракция на Шотландия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Единбургският замък