Европа >> Великобритания >> Крепости >> Шотландия >> Дворецът Холируудхаус

Дворецът Холируудхаус

Информация | Kарта
seen
2265
facebook
Дворецът Холируудхаус Photocredit: Fotolia | AndreasJ

Дворецът Холируудхаус, намиращ се в Шотландия, в Единбург, и до днес носи славата си на кралска резиденция и на някогашен дом на шотландката кралица Мери.

Дворецът Холируудхаус може да бъде намерен в източния край на започващата от двореца Единбург „ Кралска миля”. Днес замъкът Холируудхаус е обграден от парка „Холирууд” и и е по-скоро предпочитано място за официални празненства и държавни церемонии, отколкото за резиденция на кралското семейство.

Чрез стените на построена през 40-те години на XIX век сграда се успява през 2002 г. да се завърши прекрасната Кралска галерия, чието предназначение е да бъде дом за творби от личната колекция на семейството.

Към двореца Холируудхаус е било основано и абатство през 1128 г. като основоположник е крал Дейвид I, получил видение на елен, между рогата на който блестяло разспятие. Една от сградите на абатството дори е била за известно време предпочитана пред Единбургския дворец за кралски дом.

Дворецът Холируудхаус е бил предпочитан за приятни престои и от сина на Мери – Джеймс VI Шотландски Днешният си вид замъкът Холируудхаус дължи на Чарлз II, който се погрижил за прекрасния замък след като той е бил опожарен през 70-те години на XVII век.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS