Ню Ланарк

Информация | Kарта
seen
2546
facebook

Ню Ланарк е селище в Шотландия, заключено в тясна клисура по дължината на река Клайд, югоизточно от Глазгоу. Ню Ланарк е създадено през 1785 г. като селище на компания за преработка на памук от глазгоуския бизнесмен Дейвид Дейл и английския производител на памук и пионер в тази област Ричард Аркрайт.

С течение на времето този най-голям британски цех се превръща в най-едрото индустриално предприятие в Шотландия. Ню Ланарк е индустриално селище, което е забележително със своето напредничаво социално управление.

Около самият цех Ню Ланарк били изградени работилници и къщи на работещите там над 1000 работника. Освен това за нуждите на техните деца било построено и училище.

През 1798 г. управлението на Ню Ланарк преминава в ръцете на зета на Дейл – Робърт Оуен. С бързи темпове Оуен през 1800 г. дори закупува и цялото селище. Робърт Оуен милеел много за Ню Ланарк и вложил много в развитието му – подобрил настаняването, погрижил се местният магазин да поддържа ниски цени, както и вдигнал минималната възраст на децата, които могат да работят там от 6 на 12 години. Освен това той отваря и детска ясла в Ню Ланарк, в която децата на работещите майки били гледани и тя била първата такава в света.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS