Абатство Мелроуз е манастир, основат през XII век след като крал Дейвид I Шотландски убеждава цистерианските монаси да се преместят в Мелроуз. Неговата цел била именно там да бъде основано абатство, което да е в чест на Дева Мария.

С построяването на абатство Мелроуз кралят целял да се модернизира селското стопанство и да се подобри образованието. За тази му цел неговата религиозна общност трябвало да притежава достатъчно земя.

Абатство Мелроуз е опустошавано при редица англисйки нашествия, но след това е било възстановявано. От него днес са останали само романтични руини, които могат да бъдат видяни при посещение на мястото. След опустошаването на Мелроуз, неговите останки са използвани за строителни материали от местните хора.

Може би най-важното и легендарно събитие от историята на абатство Мелроуз се случва след смъртта на Робърт Брус през 1329 г. Преди смъртта си Робърт Брус пожелава след като умре, сърцето му да бъде извадено, положено в ковчеже, занесено в Ерусалим и заровено в църквата до Божи гроб.

През 1330 г., да изпълнят волята на този велик герой, сър Джеймс Дъглас, сър Уилям Синклер и сър Уилям Кийт, и поне още двама рицари се отправят към Светите места. Джеймс Дъглас носи сърцето на Брус в сребърно ковчеже, окачено на врата му. Маршрутът минава през Испания, където групата е победена в битка, при която Дъглас умира.

Оцелява само сър Уилям Кийт, който успява да спаси ковчежето и да спази традицията - да го върне в Шотландия. Той положил мумифицираното сърце на Робърт Брус в абатство Мелроуз, точно под източните двери на олтара. При направени разкопки през 1996 г. бива намерено и изложено в местния музей оловно ковчеже, в което се намирало балсамираното сърце.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Абатство Мелроуз