Абътсфорд

Информация | Kарта
seen
2820
facebook
Абътсфорд Photocredit: Jule_Berlin | Fotolia

Абътсфорд е къща-паметник на сър Уолтър Скот в Мелроуз, в която той е живял, писал и починал. Абътсфорд се намира в прекрасния пейзаж в подножието на Ейлдън хилс, кацнала живописно на брега на река Туийд. Сър Уолтър Скот наричал Абътсфорд „замък главоблъсканица”. Със своите романи той успява да изплати палата, но е имало период в който той е бил управляван от кредитори.

През 1811 г. сър Скот купува 100 акра земя, на която се намира и петстайна селска къща-ферма, наричана Нюартоу, и й дава името Абътсфорд. Писателят заживява в къщата през 1812 г. заедно със съпругата си и петте им деца, а няколко години по-късно започва да добавя и нови стаи към постройката. Основното тяло на Абътсфорд той изгражда през 1817 г. От старата селска къща няма и помен, когато през 1825 г. вече се издига една по-величествена аристократична постройка на Абътсфорд.

Абътсфорд е мястото, където Скот написва някои от най-добрите си романи - „Роб Рой”, „Сърцето на Мидлоудиан” и „Айвънхоу”. Днес къщата е владение на наследниците на писателя, и зорко пазят просторната библиотека с 20000 тома и кабинета му с бюрото и креслото на твореца. Освен това в Абътсфорд са съхранени и много вещи от неговата възхвалявана колекция от исторически вещи – разпятието на шотландската кралица Мери, както и принадлежности на Роб Рой, Монтроуз и други.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS