Марсилия

Информация | Kарта
seen
17229
facebook
Марсилия

Марсилия (Marseille) е град в Югоизточна Франция, център на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг и на департамента Буш дю Рон, втори по големина във Франция. Пристанището му е най-голямото пристанище на Франция и на Средиземно море, както и четвърто по големина в Европейския съюз. Марсилия е основана през VII в.пр.н.е. от гръцки търговци от Фокеа, Мала Азия. Градът влиза в състава а Франция през 1481 г. Значението на Марсилия като пристанище нараства през 19 век във връзка с колонизирането на Африка, откриването на и развитието на промишлеността.

Марсилия днес е един модерен град, който предлага огромно културно многообразие. Почти всички архитектурни паметници на града са възстановени. Несъмнено перлата, най-голямата и известна забележителност на Марсилия, е църквата „Нотр-Дам дьо ла Гард”, която се издига високо над града и е нещо като визитната картичка на Марсилия. Построена е между 1853 г. и 1864 г., като нейн архитект е Есперандьо. На върха на църквата се извисява голямата статуя на Богородица с Младенеца, която е облицована със злато, като за тази облицовка са използвани 29400 златни пластинки. Няма място в Марсилия, било то по вода или по суша, от където да не се вижда великолепната статуя. Сърцето на Марсилия тупти в нейната стара част – Льо Пание. Разположена е предимно около старото марсилско пристанище. Тук могат да бъдат посетини големи и шумни пазари, известни с разнообразните си пикантни източни подправки, пъстри африкански платове и тъкани и красиви екзотични растения.

В най-високата част на Льо Пание в Марсилия се намира една интересна работилница от XVII век. Известна е с името Опис дьо ла Вией Шарите, сградата й днес е реставрирана в красив бароков стил. В комплект с тази красива постройка върви и красив параклис с аркади от розов камък, в който редовно се провеждат различни концерти и изложби. В самата сграда се помещават два музея.

Други интересни забележителности на Марсилия са църквата „Св. Виктор”, построена през V век на мястото на езически некропол, Дворецът Лоншан, където се намират Музеят на изобразителните изкуства и Музеят на естествознанието. Като един от най-старите градове на света, Марсилия събира множество ценни находки от различни епохи, които могат да се разгледат в историческия музей.

На визитната картичка на Марсилия гордо седи и катедрала „Де Ла Мажор” – катедрален събор, състоящ се от две разположени една до друга църкви, по-новата от които е била проектирана от архитектите Водуайе и Есперандьо и нейното строителство е започнало през 1852 г. Сградата е във византийски стил и в нея са вложени калисанси камък, флорентински мрамор, оникс и др. Отрупана е богато и с венециански мозайки.

Свидетел от онези времена е останала крепостта Сен Жан, която е защитавала града от север. Издигната е през XIII в. от рицарите на ордена Свети Йоан. Сегашният си вид тя придобива през 1660 г. по времето на Луи XIV.

Снимки Марсилия
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Марсилия. Снимки от Марсилия и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Марсилия - катедрала
Марсилия
Марсилия
Марсилия
Марсилия
Марсилия
Марсилия
Марсилия
Марсилия
Марсилия
Марсилия
Марсилия
Марсилия - пристанище
Марсилия
Марсилия
Марсилия
Марсилия
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
ясно небе
21.74 °C | ясно небе

Вятър: 2.6 m/s

Влажност: 88 %

Атмосферно налягане: 1016 hpa

Облачност: 0 %

RSS