Марсилия (Marseille) е град в Югоизточна Франция, център на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг и на департамента Буш дю Рон, втори по големина във Франция. Пристанището му е най-голямото пристанище на Франция и на Средиземно море, както и четвърто по големина в Европейския съюз. Марсилия е основана през VII в.пр.н.е. от гръцки търговци от Фокеа, Мала Азия. Градът влиза в състава а Франция през 1481 г. Значението на Марсилия като пристанище нараства през 19 век във връзка с колонизирането на Африка, откриването на Суецкия канал и развитието на промишлеността.

Марсилия днес е един модерен град, който предлага огромно културно многообразие. Почти всички архитектурни паметници на града са възстановени. Несъмнено перлата, най-голямата и известна забележителност на Марсилия, е църквата „Нотр-Дам дьо ла Гард”, която се издига високо над града и е нещо като визитната картичка на Марсилия. Построена е между 1853 г. и 1864 г., като нейн архитект е Есперандьо. На върха на църквата се извисява голямата статуя на Богородица с Младенеца, която е облицована със злато, като за тази облицовка са използвани 29400 златни пластинки. Няма място в Марсилия, било то по вода или по суша, от където да не се вижда великолепната статуя. Сърцето на Марсилия тупти в нейната стара част – Льо Пание. Разположена е предимно около старото марсилско пристанище. Тук могат да бъдат посетини големи и шумни пазари, известни с разнообразните си пикантни източни подправки, пъстри африкански платове и тъкани и красиви екзотични растения.

В най-високата част на Льо Пание в Марсилия се намира една интересна работилница от XVII век. Известна е с името Опис дьо ла Вией Шарите, сградата й днес е реставрирана в красив бароков стил. В комплект с тази красива постройка върви и красив параклис с аркади от розов камък, в който редовно се провеждат различни концерти и изложби. В самата сграда се помещават два музея.

Други интересни забележителности на Марсилия са църквата „Св. Виктор”, построена през V век на мястото на езически некропол, Дворецът Лоншан, където се намират Музеят на изобразителните изкуства и Музеят на естествознанието. Като един от най-старите градове на света, Марсилия събира множество ценни находки от различни епохи, които могат да се разгледат в историческия музей.

На визитната картичка на Марсилия гордо седи и катедрала „Де Ла Мажор” – катедрален събор, състоящ се от две разположени една до друга църкви, по-новата от които е била проектирана от архитектите Водуайе и Есперандьо и нейното строителство е започнало през 1852 г. Сградата е във византийски стил и в нея са вложени калисанси камък, флорентински мрамор, оникс и др. Отрупана е богато и с венециански мозайки.

Свидетел от онези времена е останала крепостта Сен Жан, която е защитавала града от север. Издигната е през XIII в. от рицарите на ордена Свети Йоан. Сегашният си вид тя придобива през 1660 г. по времето на Луи XIV.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Марсилия