Руан (Rouen) е град в Северна Франция, център на регион Горна Нормандия. Градът е кацнал на река Сена. Руан е бил град с огромна важност през Средновековието и е бил един от най-големите градове в Западна Европа. Градът бива присъединен към Франция през 1204 г.

Руан е бил муза за много велики писатели и артисти. Основна причина за това е, че е съхранил в неизменен вид историческите си квартали със средновековни улички със старинни живописни къщи. Целият център на града се състои от средновековни улици и къщи. Много ценители на автентичната старовременна архитектура харесват Руан заради липсата на крещящ контраст между модерното и нея. Сградата на Съдебната палата е най-красивият готически дворец на Франция. Близо до Съдебната палата в Руан се намира катедралата "Нотър Дам", където се намира гроба на предводителя на викингите Ролон. Заради многото кули, които пробождат пейзажа над града Виктор Юго нарича Руан града на стоте кули, а импресионистът Клод Моне е пресъздал руанската катедрала "Нотър Дам" в 36 картини. Катедралата "Сент Уен" е с много красиви витражи и изящна дърворезба от XIV век и XVI век. Градът придобил печална известност от процеса срещу Жана д'Арк, която по време на Стогодишната война англичаните изгарят на кладата на 30 май 1431 г. Днес на площада "Вийо Марше", мястото, където някога се издигали пламъците на огъня, е издигната катедрала, посветена на Жана д'Арк.

Руан е град, който дължи част от славата си на музеите на изобразителното изкуство, на керамиката, на кованото желязо и т.н.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Руан