Авиньон (Avignon) е град в Югоизточна Франция, спадащ към региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Градът е разположен на левия бряг на река Рона. Историците казват, че името на града се споменава за първи път около VI в.пр.н.е. Съществуват няколко версии за значението на името му – "град на силния вятър", "господар на реката" или блато. Своят апогей Авиньон записва в периода между 1309 г.и 1377 г., когато е седалище на католическите папи, тъй като е бил едно от големите католически църковни средища.

Авиньон е град, който може да предложи на пристигащите тук туристи както богато историческо минало, така и модерна просперираща градска атмосфера. В архитектурно отнощение сградите в папския град Авиньон се делят на две части, като ги дели красив и просторен двор. От едната страна сградите са по-разчупени и щедро украсени, което говори за разточителния маниер на папа Климент VI. От другата страна на двора всички постройки излъчват строгост, като фасадите им са семпли.

Несъмнено перлата в короната на Авиньон е Папският дворец, който е част от списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство от 1995 г. Той е една от най – големите и най-важните средновековни готически сгради в Европа. Папския дворец в Руан е емблема за най-прогресиращия период в историята на Авиньон.

Недалеко от двореца в Авиньон е разположена романската катедралата „Нотр-Дам-де-Дом”, която е реконструирана през XV в. В нея се намира и мавзолея на папа Йоан XXII, който е с наистина прецизна и изящна изработка. На едно място в Авиньон, наричано Пти Пале, може да се види изящното произведение на изкуството – Богородица с Младенеца на Ботичели.

От по-малките църкви задължително трябва да се разгледа църквата „Св.Пиер” – с красива фасада и резбовани врати. За почитателите на музеите Авиньон предлага голямо разнообразие.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Авиньон