Университетският град Екс ан Прованс (Aix-en-Provence) е град в Югоизточна Франция, регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Намира се на около 30 km северно от Марсилия. Известен е със средновековните си замъци.

Екс ан Прованс има една широка улица по която си струва човек да се разходи – Мирабо, засадена с двойни редове от дървета, граничещи с красиви къщи и украсена с фонтани, която следва линията на стария град и го разделя на две части. Новият град на Екс ан Прованс се разпростира в югозападната част, а старият, със своите широки и нестандартни улици и стари постройки, датиращи от XVI-XVIII век се намира в северната част.

Една от интересните забележителности на Екс ан Прованс е пивоварната Deux Garcons. Друга интересна забележителност е катедралата „Св. Спас”, която е построена на мястото на бивш римски форум и в нея са съчетани различни стилове от V до XVII век, като най-интересен е един богато украсен портал в готически стил с врати, издълбани от орех.

Екс ан Прованс често е наричан с друго име - град на хиляда фонтани. Това се дължи на факта, че в него има толкова много фонтани и всеки един е с различна история и от различно време. Сред най-забележителните е Фонтанът на четирите делфина от XVII век.

Това, което придава допълнителен чар на Екс ан Прованс и заради което си стува да се посети града, са двете забележителни музикални събития веднъж годишно. Едното е оперният фестивал на Екс ан Прованс, който се провежда за пръв път през 1948 г. Другото събитие е фестивал за класическа и джаз музика Musique dans la Rue, който се провежда всяка година през юни и трае една седмица.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Екс ан Прованс