Нант (Nantes) е град в Западна Франция, център на регион Пеи дьо ла Лоар, департамент Лоар Атлантик. Градът е разположен на десния бряг на река Лоара.

Нант е най-важният град в стария Бретан и носи репутацията на един от най-приятните градове за живеене във Франция. Нант е чист, добре поддържан град, в пейзажа на който се кипрят красиви павирани улици, множество изящни сгради, интерсни паметници, големи музеи, прохладни паркове и оживени културни центрове.

Не просто град, а райско кътче. Динамиката и младият дух на атмосферата в Нант се дължи на много студенти в града. Една от перлите на Нант е великолепният Шато дьо Дюк дьо Бретан – типичен френски феодален замък. След него по красота и магнетизъм се нарежда много добре реставрираната готическа катедрала „Св.Св.Петър и Павел”, намираща се в близост до замъка.

Онова, което се е запазило от Нант от едно време, може да бъде разгледано в Буфе – стар средновековен квартал. Каква е била френската архитектура през XIX век човек може да разбере ако посети зоната около Плас дю Комерс, докато Плас Граслен е разказвачът на истотрията на архитектурата през неокласицизма, като типичен представител там е сградата на операта.

Освен това изключителен интерес в Нант предизвикват и музеят на Жул Верн, центърът за съвременни изкуства „Ле Лиьо Юник”, паркът Жарден дьо Плант, както и музеят на изящните изкуства с картини от Курбе, Енгр, Жорж дьо ла Тур и много други забележителни места и паметници на архитектурата и историята.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Нант