Ним (Nîmes) е град в Южна Франция, център на департамента Гар. Ним се е настанил живописно в подножието на малката планина Гариг.

В дебелите книги на историята е записано, че Ним е основан от римляните и това събитие датира от 120 г. пр. н. е. Другите важни събитие в развитието на града през годините са 1185 г. когато Ним става част от тулузкото графство, и 1229 г. когато земите на Ним официално влизат в състава на френското кралство.

Ним не може да се оплаче по отношение на своя туризъм. За това му помагат много многобройните останки от римската цивилизация, като елипсовидният амфитеатърът от I-II век, т. н. Квадратна къща, храмът на богинията Диана, или Голямата кула. Елипсовидният амфитеатър е най-добре запазената римска арена във Франция. Днес също се използва за борби с бикове и концерти. Квадратната къща е малък римски храм, който е един от най – запазените римски храмове в света, и е построен около 19г.пр.Хр. Друга интересна забележителност в Ним е неговата катедрала, която се характеризира със своята смесена архитектура – отчасти римска, отчасти готическа. Съвременна забележителност, която заслужава внимание, е музея на изкуствата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ним