Каркасон (Carcassonne) е град в южна Франция, разположен в историческата провинция Лангедок, днес региона Лангедок-Русийон.

Първите записани в историята следи, свидетелстващи за човешко присъствие в района на Каркасон, датират от 3500 г. пр.н.е. Земите на днешен Каркасон са били заселени през VI век пр.н.е. от иберийските келти. По-късно, през 100 г. пр.н.е., римляните укрепват града и го наричат Julia Carsaco, което след това преминава в името Carcasum. През 725 г. Каркасон е превзет от Сарацините, а през 759 г. Пипин III го включва в пределите на франкската държава.

Укрепеният град Каркасон стои величествено на хълм с изглед към околните живописни селските райони на Лангедок с невероятен изглед към далечните Пиринеи. Каркасон е обявен от ЮНЕСКО за памкетник на световното културно наследство. Неговите средновековни стени са строени върху римски основи и подчертават неговото историческо значение.

Освен това ЮНЕСКО признава и консервационната работа, извършена през XIX век от архитекта Йожен Виоле ле Дюк. Имало е концепция старият град да бъде разрушен, но Каркасон се спасява от гибел благодарение на местна кампания срещу това решение.

Много от средновековните френски замъци не са изградени като отбранителни структури, а като дворци за развлечения. Но при дворецът Каркасон – една от перлите на едноименния град, обаче е издигнат по подобие на бойните крепости по английско-шотландската граница. Векове наред той си остава непревземаем от всякакви вражески нашествия.

Друго, което би предизвикало интерес при една обиколка из Каркасон, са стените, кулите и базиликата „Сен Назариус”, както и старата търговска къща Мезон дьо Мемоар.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Каркасон