Орлеан

Информация | Kарта
seen
4746
facebook
Орлеан Photocredit: Scriblr | Fotolia

Орлеан (Orléans) е град в Централна Франция, намиращ се на около 130 км югозападно от , едновременно с това и център на департамента Лоаре. Орлеан е разположен на река Лоара. Интересен факт около града е, че името на американският град Ню Орлиънс произлиза от името на френския град Орлеан.

Орлеан е тих представителен град с привлекателен стар център. Името му е свързано с Жана д’Арк тъй като именно тук тя разбива дългата обсада на англичаните и получава името „Орлеанската дева”. С този момент е отбелязан края на Стогодишната война – англичаните са прогонени от Франция.

Жана д’Арк присъства навсякъде в Орлеан. Нейното име носи големият булевард от XIX век, простиращ се чак до катедралата „Сен Кроа”. В тази забележитленост е поместен красив монументален резбован олтар със сцени от живота на д’Арк, както и стъклописи, разказващи историята й. Освен това друга забележителност в Орлеан, свързана с героинята, е нейния дом, който се намира на площад Женерал дьо Гол. Нейна конна статуя се намира на широкия централен площад Плас дю Мартроа, а друга гордо се кипри на Плас д’Етап.

Освен обвързаните с Жана д’Арк забележителности, в Орлеан интерес представляват просторния Мюзе дьо Бо-з-Ар, разполагащ с изключително разнообразна колекция от платна на френски и чуждестранни художници от различни епохи, малкият музей във великолепния Отел Кабу, както и останките от съборения параклис „Сен Жак” от XV век. Не бива да се пропуска червената ренесансова сграда на бившото кметството – Отел Гросло, старинните църкви в стария град „Сен Енян” и „Сен Пиер ле Пюелие”, както и намиращата се на площад Плас дьо ла Репюблик великолепна камбанария от XV век.

В Орлеан архитектурните и исторически забележителности в комбинация на природата оформят магнетичността на града.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
лека мъгла
11.77 °C | лека мъгла

Вятър: 3.6 m/s

Влажност: 100 %

Атмосферно налягане: 1009 hpa

Облачност: 90 %

RSS