Биариц (Biarritz) е един от най-популярните френски курорти, разположен на границата на страната с Испания. Разположен е на Атлантическия бряг срещу Бискайския залив, изключително популярен сред сърфисти и туристи.

Един от най-благоприятните фактори, който успешно развиват туризма в Биариц, е атлантическият климат, като с него редом седят и лечебните свойства на морската вода, които превръщат това красиво място Биариц в един от съвременните туристически хитове.

Биариц е седалище на ежегодно провеждащия се през месец юли сърф-фестивал в Европа и затова го наричат “рая на сърфистите”.

Луксозният град Биариц се превръща в една от най-успешните туристически дестинации във Франция. В историята на Франция е записано, че през 1854 г. императрица Йожени издига в Биариц летен дворец, чиито гости стават европейските кралски семейства. Така престижният статут на Биариц е осигурен. Това диктува архитектурния стил в Биариц и поради тази причина на това място не може да се открие типичния за земята на баските облик, а отражение на вкуса на аристократите паралии от Бел епок. Вили в стил ар деко съжителстват с псевдодворци и къщи с романтични фронтони.

От архитектурните забележителности се откроява Англиканската църква в която е поместен малък музей на местната история, където са експонирани снимки на известните аристократи, които са посетили Биариц и допринесли за издигането на репутацията му. В Биариц човек може да поиграе голф, да погледа професионалния отбор по ръгби, да поязди или да се наслади на удоволствието от тениса.

В Биариц на изключителна слава се радват скалистият нос Гран Плаж, скалата на Девата – Роше дьо ла Виерж, както и малкият и закътан Плаж дю Порт Виьо и откритият Плаж дьо ка Кот де Баск.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Биариц