Кан (Cannes) е град в Южна Франция. Този много известен и добре познат е красиво разположен на Френската ривиера. Това, с което е най-известен този град, е Филмовият фестивал, който се провежда в града всяка година.

В Кан дори има и алея на славата пред Фестивалната палата, където много хора, свързани с киното, са оставили свои следи и отпечатъци от ръцете си. На този фестивал в Кан се връчва филмова награда, известна като Златна палма. Освен него в Кан се провеждат и други фестивали - януари е Фестивала на музикалните издания, а през февруари – празникът на мимозата.

В Кан освен фестивали има и други места и забележителности, които привличат толкова много туристи всяка година. Например това са музеите. Сред тях много добре се открояват музея на историята и изкуствата, който е приютил колекция от експонати от праисторическо време до днес. Любопитство предизвиква и замъкът – музей, в който има предмети от тихоокеанските коралови острови, перуански реликви и грънчарски предмети от маите. На стълбицата на славата са стъпили морският музей, музея на фотографията и парфюмерията. В Кан всичко е на ниво и нищо не липсва. Градът е едно изключително луксозно място, в което всичко е класно – магазини, хотели и ресторанти. Това е следствие от факта, че там се организира филмовия фестивал Кан.

Сред историческите и архитектурни паметници, които си заслужава да се посетят в Кан изпъкват Симтиер дю Гран Жас – гробище с няколко великолепни статуи и надгробми паметници, както и религиозните храмове – църквите „Нотър Дам дьо Бон Воаяж” и руската църква на Александър II.

Ле Сюке е това, което най-много се доближава до понятието за стар град. Тази част е надвиснала живописно над западния край на пристанището. Пейзажът на тази част на Кан е изпъстрен с тесни улички и средновековна атмосфера.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кан