Тур (Tours) е град в Централна Франция, администартивен център на департамента Ендър и Лоара. Разположен е на река Лоара и е основен туристически център в нейната долина. В историческите анали първите сведения за Тур съществуват от III век. Градът има бурна и история.

Една от важните истории, свързани с Тур, е записана през 732 г., когато недалеч от Тур се води битката при Поатие. Това е решаващо сражение, чрез което мюсюлманите са победени и изгонени, за да не се върнат повече никога по тези земи. Тур за кратко време е бил и столица на Франция – в периода 1871 г.-1879 г.

Тур е изключително красив град, който предлага много възможности за опознаване на културата и историята на Франция. За неговите посетители интерес представляват старинната му част Ле Виьо Тур с великолепни средновековни къщи, катедралата, музеят на изобразителното изкуство, музеят на местните занаяти, както и красивият стар френски площад Плас Плимеро.

Катедралата на Тур е невероятно красива и богато украсена готическа постройка датираща от XV век. Погледите привлича и импозантното кметство, което е проектирано от родения точно в този град Виктор Лалу. Тур е изходен пункт, от който тръгват много вълнуващи разходки по долината на Лоара.

Магнетичен е този град Тур. Освен всичко привлекателно в него, чар му придават и 30-те пазара, за всеки ден от месеца по един.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Тур