Арл (Arles) е град в Прованс, Южна Франция, живописно разположен на река Рона, която в близост до града се заделя и образува делтата Камарг.

От историческа гледна точка Арл е доста стар град. Основите на първото селище на мястото на днешен Арл са поставени през VI в.пр.н.е. и му е дадено името Телине. Селището бива завладяно от келтското племе салуви през 535 г. пр.н.е., които го преименуват на Арелате. Градът достига своя връх през IV век и V век, когато там често се разполагат римските императори по време на военни походи.

През 855 г. Арл е коронясан за столица на франкското кралство Арл, което включва Бургундия и част от Прованс. През XII век Арл се издига до важен в политическо и икономическо отношение град след като свещения римски император Фредерик Барбароса е коронясан в Арл през 1178 г. През XII век Арл се превръща в свободен град, управляван от избиран чрез гласуване подестат.

През 1378 г. Свещеният римски император Карл IV присъединява остатъците от кралство Арл към френския дофин и така кралството престава да съществува дори на хартия.

Най-тясно град Арл е свързан с Винсент ван Гог (1853-1890), който идвайки тук през 1888 г. се влюбва в това прекрасно място с преобладаващите топли цветове. Тук той рисува едни от най-известните си творби, сред които „Слънчогледи“,“Стол“, Пощальонът Рулен“, „Арлезианката:мадам Жино“. Пак тук в Арл, Гог в пристъп на депресия отрязва част от ухото си. В предвид странностите му, художникът се сблъсква с неразбирането на местните хора и е принуден да си тръгне от Арл нещастен и унизен. Може би затова в града, в който Ван Гог е нарисувал най-хубавите си картини, няма запазена нито една негова творба. Но идните поколения са се постарали в знак на почит към великия художник, да покажат и да създадат атмосферата в града, вдъхновила Винсент ван Гог. В Арл има пътека на Ван Гог с пана от най-прочутите му картини, на местата където ги е рисувал. Фондацията „Винсент ван Гог“ притежава картини на художници, които са се учили и вдъхновявали от него. В някогашната болница, в която е приет за лечение Ван Гог, сега има библиотека, а отвън градината е оформена като негова картина. Това място носи името „Изложбено пространство Ван Гог“.

Римската арена, построена през 1 век е с впечатляващи размери-136 м на 107 м. Двата етажа, всеки от които е изграден от 60 арки, са побирали и побират 25 хиляди зрители. В Арл все още се наблюдават борби с бикове по време на Великден и фестивала „Златна кокарда“ през юли. Гледката е изключителна: на арената се появяват арлезианци в национални носии, като жените са с красиви дантелени шапки и бродирани шалове, а мъжете са с пастирско облекло. Тук в борбата с бикове се използва стилът камаргез-бикът не се убива, а прекарва на арената само 15 мин., където го преследват така наречените raseteurs. Те се опитват да грабнат розетката и пискюлите, прикрепени към главата на бика. Бикът се втурва след raseteurs, който му се изплъзва и се скрива зад оградата. Присъждат се точки за уменията и смелостта на raseteurs, а публиката аплодира бикът, докато напусне арената.

Наблизо е римският амфитеатър-другата историческа забележителност на Арл. Тук се провеждат концерти и представления, като местата са около 20 хиляди (колкото са били при построяването му). Двете големи колони на сцената се използват и като декор по време на фестивала в Арл през юли.

Некропола“Алискамп“също е от римско време и представлява гробище извън града, където са запазени много гробници и саркофази.

При разкопки в Арл е открита така наречената „Арлска Венера“, чиято статуя се съхранява в Лувъра-Париж.

В Арл се намира и френското национално училище по фотография. В града ежегодно се провежда фестивал на фотографията, като началото е 1970 г.

Освен музеите на открито в Арл има и закрити музеи, които не са по-малко внушителни. Музеят на античния Арл е разположен на брега на р. Рона- една съвременна сграда с много пространство, където се разказва историята на града от римско време в документи и много предмети. Музеят на Арл е посветен на провансалския фолклор, занаяти и носии в този край. В Музея „Реатю“-една прекрасна сграда с интересна архитектура, се съхраняват 57 рисунки на Пикасо, които той подарява на града.

Сред перлите на Арл се откроява църквата „Сен Трофим“, която преди е съществувала като катедрала, и е важен представител на римската архитектура. Това, което заковава погледите върху тази църква, е изображението на Страшния съд на главния вход, което също е типичен представител на римското скулптурно изкуство, заедно с колоните на близкостоящия манастир.

Арл разполага и с исторически музей, където се пазят добри колекции от римски саркофази. Предвид влиянието, което града оказва върху Ван Гог, е изненадващо, че в Арл не е изложена нито една негова творба.

За град Арл може да се каже, че е един великолепен исторически музей, пораждащ усещането за величието на хората, живели преди нас.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Арл