Монпелие (Montpellier) е град в Южна Франция, главен административен център на регион Лангедок-Русийон и департамент Еро. Разположен е на река Лез, на 10 км от брега на Средиземно море, в приятна хълмиста местност. Монпелие е основан през XI век и много скоро след това става важен търговски център, в който през 1220 г. се създава медицински университет. В периода XVII-XIX век Монпелие се разраства много и развива мощна индустриална база.

Монпелие е университетски, пълен с живот град, привличащ много туристи с мекия си климат и очарователните плажове. Лицето на града са процъфтяващите градски предградия, модерната архитектура и нова инфраструктура. Но зад тази фасада се е сгушил прекрасен стар град. Тук може да бъде разгледана издигащата се над лабиринт от живописно средновековни улички катедрала „Сен Пиер” от XIV век.

Освен нея в старата част на Монпелие могат да бъдат разгледани множество красиви църкви, потайни площадчета, частни домове и интригуващи дворчета. Спускайки се по улица Фош, човек стига до пищната триумфална арка от 1691 г. – Порт дьо Пейру.

В Монпелие има две големи пешеходни зони – Плас дьо ла Комеди и приличащата на лист Еспланад Шарл де Гол. Те са изпъстрени с невероятна палитра от кафенета, улични артисти и оживени пазари.

Монпелие има и няколко добри музеи – Мюзе Фабр, медицинската колекция „Атжер” в медицинския колеж, както и Мюзе дю Вийо Монпелие, който е посветен на традиционните занаяти, костюми и покъщина.

Впечатляваща е Жарден дьо План – една от най-старите европейски ботанически градини. По нищо не й отстъпва и привлекателния фонтан „Трите грации”, чийто води се плискат пред сградата на операта.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Монпелие