Тулуза е град в Югозападна Франция, който е разположен на река Гарона. Градът е административен център на регион Миди Пирене и департамент от Гарон, както и на историческата провинция Лангедок.

Тулуза е основана от галите и се превръща в градски център през римския период. От 419 г. до 507 г. градът е столица на вестготите, а след това претърпява окупация от франкския крал Хлодвиг I. През VIII век е център на каролингското кралство Аквитания, а от 778 г. - на графство Тулуза. То е завладяно от Франция по време на Албигойските войни през XIII век. Тулуза изпада в дълбок сън през XVIII век и XIX век, за да възкръсне отново през XX век след като в града се установяват важни военни и авиационни производства, включително на единия от двата завода на „Еърбъс“ и на „АТР“.

Тулуза е оживен център на културата и изкуствата на областта Лангедок. Освен това Тулуза е вторият по големина университетски център след Париж. Именно заради това, градът е много оживен и има младежки облик. Наричат Тулуза „Розовият град” заради преобладаващия цвят в много от нейните сгради. Като всеки град, и Тулуза разполага със своя привлекателна стара част. Тя е съсредоточена на обширния и заобиколен от аркади площад Капитол. На него се намира сградата на Кметството и великолепната сграда на оерата. Освен това на площада блести и звездата на прекрасната романска базилика „Сен Сернен”.

Сред другите религиозни храмове в Тулуза изпъкват и старинната катедрала „Сен Етиен”, историческата църква „Ле Жакобен”, манастирът на якобинците – уникален паметник на манастирската архитектура, както и прекрасният Кармелитски параклис със забележителни стенописи от XVII XVIII век.

Сред музеите в Тулуза задължително трябва да се посети музеят „Сен Реймон”, който притежава най-добрата и богата колекция от римска скулптура във Франция. В бившите кланници пък се помащава привлекателен музей на модерното изкуство и водещ културен център.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Тулуза