Известен от още античността, Гренобъл (Grenoble) е град в Югоизточна Франция, регион Рона-Алпи. Това е икономическия център на Франция. Гренобъл е разположен на двата бряга на реките Драк и Изер, там някъде в подножието на Алпите. През 1968 г. в града се провеждат Зимните олимпийски игри. Университетът на Гренобъл датира от 1339 г. В града не лиспват архитектурни паметници, които датират от периода XI-XIII век.

Гренобъл е наричан „Столицата на Алпите”. Най-знаменателното събитие в историята на града е Денят на Керемидите – 7 юни 1788 г. На този ден керемидите на покривите се превръщат в оръжие на гражданите срещу войските на Луи XVI.

Днес от стария Гренобъл е останала само Бастилията – укрепление, което се издига над града. Представлява средновековна цитадела от XIX уек, която се превръща в най-голямото отбранително съоръжения във Франция.

Сърцето на Гренобъл туптии на площад Сен Андре. На този площад се намират сградата на старата Съдебна палата и най-стария магазин за кафе във Франция. Освен това на този площад в Гренобъл има постоянни базари.

Освен всичко друго Гренобъл е и модерен културен град. В градския му музей се съхранява голяма колекция от произведения на изкуството. „Мюзе Дофиона” е разположен в стар манастир и е посветен на регионалната история и занаяти. В Гренобъл се намира и знаменития музей „Ансиен Евеше”, който е разположен в Архиепископския дворец и предлага невероятно вълнуващо пътуване из историята на Гренобъл.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Гренобъл