Разположен в Югоизточна Франция, Лион (Lyon) е третия най-голям град в страната и център на региона Рона-Алпи и на департамента Рон. Градът е разположен на мястото на вливането на реките Сона и Рона. Лион е голям икономически и важен моден център, стратегически разположен на пътя между Париж и Марсилия, както и столица на гастрономията. Този френски град е изиграл важна роля в историята на киното. Освен всичко Лион е и родното място на гениалния автор Антоан дьо Сен-Екзюпери. Този на пръв поглед неприветлив френски град в действителност е един от най-интересните и наситени с история населени места в тази част на Европа.

Лион е основан като римска колония през 43г. пр.Хр. Първото име, дадено на града, е Лугдунум и идва от името на келтския бог на светлината. Средновековният Лион е бил построен на западния бряг на Саона. Този район е признат за част от световното културно наследство и е в списъка на ЮНЕСКО.

Сред най-важните забележителности на Лион се нареждат металната кула Фурвиер, манастирът Сен Мари де ла Турет, Националната опера на Лион, катедралата Сен Жан, базиликата Нотър Дам де Фурвиер, византийската църква „Ене” и др.

Край Лион се извисява хълма Фурвиер, на който се намира една друга забележителност – Амфитеатъра. Днес красивото му разположение се използва за арена на доста фестивали, които преминават под знака на много музика, филми и театрални постановки. Близо до него пък може да бъде открит гало-римския музей, който пленява с красивата си архитектура. Той се счита за един от най-красивите музеи на Франция.

Лион е прекрасен град, който с пълно право може да се оприличи с музей на открито. В Лион има няколко музея, които разказват подробно за историята на града и неговата роля във войната срещу германците.

И в Лион не липсва стара част. Градът разполага се цели три стари квартали – Сен-Пол, Сен-Жан и Сен-Жорж, където може да бъдат разгледани уникални архитектурни паметници и постройки в ренесансов стил.

Онова, което не трябва да се пропуска да се види в Лион, е просторния централен площад Беллкур. На него кокетно се извисяват сградата на кметството, разположена между Новата Опера и площада Терро. Отново на този площад се намира скулптурата на Людовик XIV, тази на Екзюпери, както и още две скулптури, символизиращи двете реки – бурната Рона и спокойната Сена. Площадът Терро в Лион пък привлича със своя фонтан „Бартолди”, както и с музея Сен-Пиер, който се счита за настоящия “Лионски Лувър”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лион