Рен (Rennes) е град в Северозападна Франция, разположен при сливането на реките Ил и Вилен. Градът е столица на Бретан. Старият център на града е разположен на склон и е богат на останки от историческото минало на града. След свързването със жп линия Рен се превръща в град, който се развива с доста бързи темпове.

За съжаление Втората световна война нанася тежки последици върху града, от които той и до днес се опитва да се възстанови. Това му пречи той да е предпочитана туристическа дестинация, но все пак в него живота кипи. В старата част на града могат да бъдат открити доста изящни сгради. Неговото сърце тупти в живописната зона Ле Лис. В нея се намират останките от римски укрепления от III век и част от защитните стени от XV век – кулата Дюшен, Порт Морделез, както и порта с кули близнаци и подвижен мост. Сред религиозните храмове на Рен се отличава църквата „Нотър Дам ан Сан Мелен” от XI век.

Плас дьо ла Репюблик е площад в духа на френската традиция, на който се издига впечатляващата Търговска палата. Несъмнено най-известната сграда в Рен е Парламентът на Бретан. Той е построен наново след пожар през 1994 г. Там се помещава Апелативният съд на Рен.

В Рен не биват да се подминават с лека ръка уникалните плавални Сен Жорж – шедьовър в стил ар деко, изграден през 1925г., приличащата на НЛО сграда на Сите Жюдисиер, както и тихата и красиво аранжирана градина „Табор”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Рен