Бордо (Bordeaux) е пристанищен град в Югозападна Франция, център на регион Аквитания и столица на традиционен винарски край. Разположен е на двата бряга на река Гарона. Известен е с едноименното червено вино, откъде идва и името му.

Бордо е един от културните паметници на Франция, включени в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Става дума за неговия исторически център – „Лунното пристанище”, който се счита за „изключителен градски и архитектурен ансамбъл, създаден по времето на Просвещението”. Бордо е френският град, който притежава най-много защитени сгради след Париж.

Бордо е по-скоро модерен индустриален град, който непрекъснато се разраства. Но това не пречи в стария му град да има оцелели около 5000 постройки от XVIII век.

Ако трябва да се изреждат забележителностите от всякаква величина и род, то просто ще отнеме изключително много време. Но няма как да се споменат например трите великолепни църкви на поклонническия път за Сантяго де Компостела – „Сен Мишел”, „Сен Сьорен” и катедралата „Сен Андре”.

После в Бордо идва ред на обширната Еспланад де Кенконс с Паметника на жирондинците – изключително творени с фонтани и бронзови морски животни. А как само привличат погледа сградата на кметството от XVIII век и музеят на изящните изкуства с великолепна колекция с картини на холандски и други майстори.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бордо