Плажовете на Нормандия всъщност не дължат славата си толкова на условията, които предлагат за почивка, колкото на историята, която е записана по тях. Тези места са десантни зони на съюзниците на Континентална Европа при инвазията по време на Втората световна война.

Плажовете на Нормандия са стратегическото място, което съюзниците избират, за да организират амфибийна атака и да проникнат във Франция. Атаката е бил под кодовото име „Операция Повелител”. 3 милиона войници пресичат Ла Манша на 6 юни 1944 г. с което военната атака се превръща в най-голямата десантна операция за всички времена.

Определят се 5 големи плажа в Нормандия за дебаркиране на съюзниците. Това са „Суорд” – най-източния, западно от него – „Джуно”, който щурмуват канадците, центърът на бойното поле – „Голд”, на който британците имат голям успех, и плажът „Омаха” – този, където американците щурмуват, въпреки че той се оказва доста трудна задача. Именно на този плаж на Нормандия се намира подготвената немска 352-ра пехотна девизия, която ги въвлича в най-ужасяващата битка през деня. Последният, най-западен, плаж е „Юта”, който е овладян доста лесно.

Днес плажовете на Нормандия още носят отпечатъка на онова време с останалите по тях немски бункерни системи и ръждясали оголени жици.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Плажовете на Нормандия