Европа >> Франция >> Манастири >> Франция забележителности >> Катедралата Света Богородица

Катедралата Света Богородица

Информация | Kарта
seen
2228
facebook

Катедралата „Света Богородица”, разположена в сърцето на френската област Шампан, е издигната между XII и XIII век и е била любимо място за коронация на френските крале. Катедралата „Света Богородица” е използвала за основи по-стари църковни сгради.

Бомбандировките на Първата световна война нанасят тежки разрушения върху религиозния дом. Благодарение на финансовата подкрепа на Джон Рокфелер са осъществени реставрационните работи по катедралата. След последните ремонти от 1991 г. „Света Богородица” е включена сред обектите на Световното наследство през същата година.

Изящността и красотата на тази готическа катедрала внушават по-скоро усещането, че е направена не от камък, а от светлина и въздух. Фасадата на „Света Богородица” е украсена с елегантни контрафорси, завършващи с кулички, образуващи навес над ангелите. Заради тези ангели „Света Богородица” носи името „Катедралата на ангелите”.

Друга забележителна подробност на катедралата е разположената върху прозорец 12-листова Голяма роза, която е посветена на Дева Мария. Тя е обградена от музикални апостоли и ангели, а вечер е осветена.

Освен религиозен дом, „Света Богородица” е и един вид съкровищница – в нея се съхраняват предмети, събирани с векове, като пищен готически орган, рисунки на Тинторето и Пусен, както и астрономически часовник и други.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS