Катедралата в Шартр

Информация | Kарта
seen
2763
facebook
Катедралата в Шартр Photocredit: aterrom | Fotolia

Катедралата в Шартр, Франция съществува вече 800 години. Този религиозен храм е паметник на средновековната инженерна мисъл и великолепен шедьовър на готическата архитектура. В историята на Катедралата в Шартр са преплетени пожари, разрушения, предателство и насилие. В нея се е водела ужасната битка между аристократите на Европа и силната католическа църква.

Строежът на Катедралата в Шартр започва през е 1194 г. Тогава, през месец юни, се извива силна буря и мълния удря църквата, която се е намирала на това място. Всичко било опожарено, но най-голяма си остава загубата на съкровището, което тя пазела-туниката на Богородица. Вярвало се, че Дева Мария била облечена с нея в деня на Благовещението. Тя била подарена на града от краля на Франция през 876г. и била символът на Шартр.

Но спасение дебне отвсякъде. Господ праща на Шартр Рено дьо Моко, епископ на Шартр и влиятелна личност във Франция. Той дава обещание на жителите на Шартр, че ще издигне нова катедрала и се заклел, че тя ще е най-високата, строена някога. Така възникнал амбициозния план за строежа на Шартрската катедрала. Изборът на архитект за този грандиозен план бил изключително важен. Няма сведения кой е бил този архитект, нито как е бил открит. Първата много сериозна пречка в строителството на новата Катедрала в Шартр идва през 1209 г., 15 години след началото на строежа. Тогава Рено бил призован от Ватикана да се включи в свещената война в Южна Франция.

Отсъствието му дало възможност на графинята на Шартр да настрои населението в своя полза и през есента на 1210г. гневът на жителите се излива върху катедралата. Те ограбват и палят църковните имоти, като в това време свещениците изпаднали в паника, скрили туниката и отказали да отслужват литургии. По време на размириците избухнал пожар и като по чудо катедралата останала незасегната. Когато разбира за този бунт, кралят на Франция налага глоба на жителите на Шартр и на графинята. Сумата, която днес се равнява на 20 милиона долара, позволила строежа да продължи.

Най-накрая, 66 години след пожара, породил идеята, катедралата на Шартр била завършена. Тържественото и откриване станало на 24 октомври 1260г. Лично кралят на Франция Луи IX представил величествената сграда на света. И днес посетителите на Шартрската катедрала са впечатлени по същия начин, както хората в онези времена. И това ни свързва с тях през вековете.

Сега, 800 години по-късно мечтата на епископ Рено все още се издига над града, привличайки един милион туристи всяка година. Те идват да се възхитят на прекрасната постройка и да се потопят за миг в мистерията, която все още крият у себе си средновековните готически катедрали. Катедралата на Шартр днес е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS