Замъкът Малмезон

Информация | Kарта
seen
3032
facebook
Замъкът Малмезон Photocredit: dbrnjhrj | Fotolia

Замъкът Малмезон е провинциално кътче край , придобило славата си поради две причини. От една страна Малмезон е бил дом на Наполеон и Жозефина, а от друга страна защото е мерило за вътрешен дизайн защото от него произлиза стил ампир, който е характерен за цялата Наполеонова ера.

Предшественик на замъка Малмезон през 1244 г. е малка къща. Настоящата сграда на замъка датира от XVIII век. Преди да стане владения на Жозефина и Наполеон, къщата е била управлявана от заможен банкер. Наполеон наема двама млади архитекта – Шарл Песие и Пиер Фонтен, на които възлага задачата да преобразят интериора й. Така са поставени основите на стила ампир, в който успешно са комбинирани старинни, екзотични и императорски елементи. Определено ненадминат и поразителен ефект в замъка Малмезон е постигнат в Палатковата стая, наречена така, защото напомня много на полево командирско помещение.

За кратко време замъка Малмезон придобива статута на императорско имение. След развода на двойката през 1809 г. Жозефина остава единствената пълноправна собственичка на замъка Малмезон. Доста години след смъртта на Жозефина, замъкът Малмезон преминава в ръцете на нейния правнук Наполеон III. През 1903 г. той е завещан на държавата, която го превръща в музей.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS