Айфеловата кула е метална решетъчна кула, разположена на Марсово поле в Париж, превърнала се в един от най-популярните символи на Париж и Франция и една от най-известните конструкции в целия свят. Най-високото съоръжение в Париж, кулата е и най-посещаваният срещу заплащане паметник в света, изкачвана ежегодно от милиони посетители. Наречена по името на своя създател Густав Айфел, тя е построена като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. Айфеловата кула е с височина 324 м, приблизително колкото 80-етажна сграда. Губи прозвището си на най-висока конструкция в света от своето построяване до 1930 г., когато е изместена от тази позиция от Крайслер Билдинг в Ню Йорк.

Идеята за Айфеловата кула се ражда през 1884 г., когато на двамата главни инженери от фирмата на Густав Айфел - Емил Нугие и Морис Коешлин, им хрумва да изградят едно наистина високо съоръжение. Към своя екип реализирането на проекта те привличат на своя страна архитекта Стефан Совестър.

Айфеловата кула е издигната за по-малко от 2 години, за да короняса Световното изложение през 1889 г., с което се отбелязва стогодишнината от Френската революция. Осветена е на 31 март и отворена на 6 май. Конструкцията на Айфеловата кула съдържа над 18 000 метални части и 2 500 000 нита, а тежи над 10 000 тона. До върха се стига по 1792 стъпала, което е годината на обяваване на Първата Френска Република.

В началото са предвиждали кулата да бъде разрушена след 20 години. В крайна сметка тя се превръща в лаборатория за научни изследвания. Инсталирани са множество уреди - от барометри до гръмоотводи, включително и радиотелеграфски уреди.

Понастоящем Айфеловата кула е собственост на кметството в Париж, което е поверило експлоатацията ѝ на Ново дружество за експлоатация на Айфеловата кула, дружество със смесено участие.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Айфеловата кула