Триумфалната арка е монумент под формата на свод под който преминава парадът на победата. В света са изградени редица триумфални арки, но най-известните са арката на Тит в Рим и триумфалната арка в Париж. Триумфалната арка е един от символите на френската столица Париж. Внушителна, емблематична, красива и достолепна, Триумфалната арка е забележителен монумент, който има важно място в т.нар. историческа ос на Париж, която е поредица от паметници на културата, започваща от двора на Лувъра и завършваща в покрайнините на френската столица.

Триумфалната арка се издига на най-централното място на града – площада „Шарл дьо Гол”, в западния край на Шанз-Елизе, като в нейния периметър се събират всички главни булеварди на „тортообразния” Париж.

Триумфалната арка е издигната по време на Наполеон Бонапарт, като възпоменателен паметник на бойците за Франция по време на Наполеоновите войни. От вътрешната страна, в горната част на дъгообразната Триумфална арка са изписани имената на всички генерали и войници, участвали в Наполеоновите войни.

Строежът на Триумфалната арка започва през 1806 г. продължение на 20 години. Върху нея през тези години работят проектантът Жан Чалгрин, а след него работата е поета от Жан-Никола Хуйот. Иконографският труд на двамата дизайнери включва изобразени млади френски войници, които са голи, в битка срещу брадати германци. Под арката се намира гробът на незнайния войн, който е изграден след края на Първата световна война.

Внушителността на Триумфалната арка идва от нейните грандиозни размери и красива архитектура, взаимствана от Триумфалната арка в Рим.

Вътре в Труимфалната арка се помещава малък музей, в който посетителите могат да видят подробно разказана историята на Франция и Париж от Наполеоновите войни до днес.

Етикети: Наполеон |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Триумфалната арка