Консиержери е бивш кралски замък и затвор във Франция. Издига се в самия център на Париж, на западния край на Ил дьо ла Сите, недалеко от катедралата Парижката Света Богородица.

Името си Консиержери получава когато е официална резиденция на Грава на свещите – Конт де Сиерж – това е бил дворцовия суперинтендант, който е отговарял за данъците и настаняването.

След преместването на кралското семейство в Лувъра, ролята на Консиержери като кралски замък отпада и в него започват да се извършват правосъдни дейности, затова и днес той е част от Съдебната палата. Най-старата част от Консиержери е средновековната Рицарска зала, която датира от XIII век и е впечатляващо архитектурно творение.

По време на Френската революция Консиержери играе ролята на затвор, зад вратите на който са затворени стотици революционери и впоследствие осъдени. Замъкът е част от комплекса Пале дьо Жюстис, в който са разположени различни общински служби, съд и прокуратура. Днес запазеният от времето на Капетингите Консиержери е преустроен в музей.

Първоначално Консиержери е бил кралски замък, част от първия кралски дворец в Париж – Пале дьо ла Сите. През 1370 г. той бива превърнат в затвор. Най-известната „обитателка” на Консиержери е кралица Мария-Антоанета, затворена тук през 1793 г. Поради тази причина, въпреки прекрасния си вид на средновековен замък, придаващ неповторим характер на изгледа от десния бряг на Сена към Ситето, Консиержери до днес е запазила за парижани своята мрачна слава и названието „предверие на гилотината”. Посветен на Мария-Антоанета, в Консиержери се помеща параклис, който е подходящ спомен за онези мъченици, които са убити от Революцията.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Консиержери