Домът на инвалидите в Париж e комплекс от здания, включващ музеи и паметници на военната история на Франция. Посветен e на френските воини, загинали във войните.

През 1670 г. не съществува нито една институция, която да подслони воините–инвалиди, останали без средства и сражавали се за Франция. Това огорчава Краля Слънце и той прави жест към войниците, които са му служили в неговите походи, и решава да построи "един кралски дом, достатъчно голям, за да приеме и подслони всички сакати и остарели офицери и войници и да им осигури един фонд за тяхното съществуване".

За да построят Домът на инвалидите, той привлича най-известните и големи творци на XVIII век – Либерал Брюан, Жюл Ардуин-Мансар, Миняр, Коипел, Коисево и Кусту. Куполът на сградата е дело на Ардуин-Мансар. Отговорността за построяването на Дома на инвалидите е поверена на тогавашния френски военен министър маркиз дьо Лувроа.

Домът на инвалидите е завършен през 1679 г., но Луи XIV открива тържествено дома едва през 28 август 1706 г., като закъснението се обяснява с войните и оскъдицата в резултат от тях.

Към дома на инвалидите има и две църкви, които са посветени на Света Троица. Тези религиозни храма са административно свързани с Музея на Армията от създаването му през 1905 г.

Църквата “Свети Луис на инвалидите" подслонява гробницата, в която почиват множество губернатори на Франция, маршали на Франция и големите военни ръководители. В църквата със златното кубе на Инвалидите се намира гробът на Наполеон.

Етикети: Наполеон |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Домът на инвалидите