В Париж съществува един монумент посветен на военната история на ФранцияДомът на инвалидите. В църквата към този комплекс се намира и т.нар. гробница на Наполеон.

Величието на гробницата е в съзвучие с неговите имперски амбиции. Минават 40 години след смъртта му и чак тогава бива издигната гробницата. А посмъртното пренасяне на тленните му останки е доста мъчително преживяване.

Наполеон умира в изгнание през 1821 г. на остров „Света Елена”. Той бива погребан там. Разрешение останките му да бъдат върнати във Франция се придобива едва през 1840 г. Тялото му е положено във временна гробница. Луи Висконти проектира неговия изящен монумент и така в Дома на инвалидите се появява гробницата на Наполеон.

В интерес на истината това не е желаното място за гробница от Наполеон, но с достатъчно място да бъде изградено нещо великолепно разполага само този монумент.

В архитектурния план за гробницата на Наполеон, Висконти залага крипта без покрив, за да могат посетители да надникват към залата. Точно като фараон, Наполеон в положен във седем, разположени един в друг ковчега. Най-външният саркофаг е изработен от червен порфир и е положен върху зелен гранит. Около него в гробницата на Наполеон сред лаврови клонки са изписани най-важните му битки, а по подобен начин с 12 статуи са олицетворени неговите кампании.

Етикети: Наполеон |
Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласували Гробницата на Наполеон