Пале Гарние, известна още като Опера Гарние и Парижката опера, е сградата на операта, която се намира в 9-ти арондисман на Париж. Построена е в архитектурен стил боз-ар на Площада на операта, в близост до едноименната станция на метрото.

Историята около възникването на операта Гарние е малко мрачна. В сградата на старата опера се извършва покушение над Наполеон III след което той решава никога повече да не отиде там и обявява конкурс за построяване на нова опера. И така в периода между 1860 г. и 1875 г. продължава строежа на опера Гарние, който струва 36 милиона златни франка.

Официалното откриване е на 15 януари 1875 година, с официалното име Национална музикална академия. С това име остава до 1978 г. когато е преименувана на Национален театър на парижката опера. След като Опера Бастилия е завършена през 1989 г. и става първостепенна опера, Националният театър е преименуван на Пале Гарние като името е взаимствано от името на архитекта – архитект Шарл Гарние. Днес двете опери са комерсиално сдружение, което се нарича Национална опера на Париж.

Външната фасада на операта Гарние сама по себе си е доста внушителна, с множество статуи, инкрустации и релефи, но още по-внушителна е вътрешността на сградата, за която някои казват, че е най-красивата сграда в света.

Сводът на фоайето на операта Гарние е покрит с мозайка на златен фон и от него се открива чудесна гледка към парадното стълбище. Голямото фоайе е замислено от архитекта Шарл Гарние по образец на големите галерии в старите замъци. По тавана му са изрисувани сюжети от различните етапи на музикалната история, като главен декоративен елемент е лирата, а центъра му се намира бюст-паметник на Шарл Гарние.

Интересна в операта Гарние е галерията с огледалата – чиста и светла ротонда с изображения на стените на различни напитки (чай, кафе, шампанско и други), а също така риболовни принадлежности. Понеже е завършено след откриването на операта, това фоайе носи духа на 1900-те. През 1928 г. една част изгаря при пожар и е реставрирана едва през 2004 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Опера Гарние