Църквата Сен Шапел

Информация | Kарта
seen
3653
facebook
Църквата Сен Шапел Photocredit: Brad Pict | Fotolia

Сент Шапел, което име в превод означава „свети параклис”, е готическа църква, намираща се на остров Ил дьо ла Сите, в сърцето на , Франция.

Църквата „Сена Шапел” е построена по волята на Луи IX само за две години и осветена през 1248 г. Първоначалният замисъл за църквата „Сен Шапел” е бил тя да играе ролята на хранилище за реликви като венеца на Исус и част от кръста, на който той е бил разпънат. Сдобиването с тях става след като биват закупени от Балдуин II за 135000 ливри и пренесени от Константинопол през 1239 г. Волята на Луи IX е църквата „Сен Шапел” да бъде издигната на два етажа, тъй като неговите намерения са едното ниво да бъде отредено за вещи от кралския дворец, а другото – за реликвите, които той закупувал. По тази причина нивото с реликвите е превърнато във светилище.

Сградата на „Сен Шапел” е изпълнена с много прозорци и над 1300 изображения на библейски сцени. Дори съществува и сцена, на която е изобразен краля как получава реликви.

За съжаление наследниците не краля не наследяват неговия религиозен апетит и поради тази причина светилище малко по-малко е занемарено. Преди Революцията от 1789 г. в него дори се е складирало зърно, а след нея помещенията са превърнати в хранилища за юридическия архив и дела.

Неотложната реставрация от която се нуждае църквата „Сен Шапел” се случва през 1837 г. и под ръководството на Йожен-Емануел Виолелдю. След тази реконструкция „Сен Шапел” е построена с нова визия, а реликвите са махнати, като трънния венец сега се съхранява в . Днес в църквата се използва предимно за концерти, но веднъж годишно на деня на Свети Ив се отслужва литургия.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
лека мъгла
12.06 °C | лека мъгла

Вятър: 2.1 m/s

Влажност: 93 %

Атмосферно налягане: 1009 hpa

Облачност: 75 %

RSS